" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011


ΘΕΜΑ: Συμπαράσταση στους Εκπαιδευτικούς Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της επίθεσης του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς , αυτή τη φορά της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας. Ξανά αισθανόμαστε όλοι τον εμπαιγμό που κρύβεται σε φράσεις όπως «πρώτα ο μαθητής» ή «νέο σχολείο». Για ποιά προτεραιότητα στον μαθητή και για ποιο «νέο σχολείο» αλήθεια μιλάμε όταν ο γνώμονας όλων των αποφάσεων και προγραμμάτων είναι η μείωση του κόστους, το φθηνό σχολείο και η υπονόμευση του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού μέλλοντος των επόμενων γενεών; Για ποια «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού» συζητούν όταν ο εκπαιδευτικός έχει καταλήξει ένα πιόνι, μια αναλώσιμη μονάδα στη χάραξη  δημοσιονομικών πολιτικών;
Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει την κατάργηση της διδασκαλίας δύο ξένων γλωσσών στο Δημοτικό Σχολείο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής στον μαθητή. Αντί να εμπλουτιστεί (με βάση της εξαγγελίες του Υπουργείου) το σχολείο με ακόμα περισσότερες ξένες γλώσσες επιλογής όπως Ιταλικά και Ισπανικά, ακολουθώντας τα εκσυγχρονισμένα εκπαιδευτικά συστήματα, επιστρέφουμε σε πεπαλαιωμένα προγράμματα που διακρίνουν τα σχολεία σε αμιγώς γαλλόφωνα και γερμανόφωνα.
Η σύγχυση γίνεται ακόμα πιο έντονη για τους μαθητές οι οποίοι μπορεί ήδη να έχουν αρχίσει μία γλώσσα επιλογής τους η οποία να μην διδάσκεται πλέον από το σχολείο τους την επόμενη χρονιά. Η λύση που το Υπουργείο προτείνει για να κρύψει την προχειρότητά του και την πραξικοπηματική του τακτική είναι οι μαθητές που αλλάζουν γλώσσα να μην αξιολογηθούν στη καινούργια γλώσσα που θα διδαχθούν του χρόνου. Η έλλειψη αξιολόγησης όμως δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων κι απαξιώνει την διδακτική διαδικασία.
Εκτός από τους μαθητές όμως, βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και οι εκπαιδευτικοί που μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (μείωση μισθού, απώλεια οργανικών θέσεων, μειώσεις μεταθέσεων) έρχονται τώρα, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με την λογική «τώρα σε χρειάζομαι, αύριο σε πετάω» κι απαξιώνονται ηθικά και επαγγελματικά.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας. Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματα μαθητών κι εργαζομένων το οποίο πρέπει να συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

                                                                       ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ                                                                                      Χ.ΤΕΛΙΟΥ            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου