" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Του υποψηφίου αιρετού ΚΥΣΠΕ
Δημητρακόπουλου Γιώργου

Απόσπασμα από το " Εγκόλπιο του Εκπαιδευτικού ΠΕ" Δ' έκδοση

          Οι υπάλληλοι δικαιούνται, κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, ειδική άδεια με αποδοχές μιας (1) έως τριών (3) εργάσιμων ημερών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (άρθρο 50, παρ. 1, εδ. β’ του Ν. 3528/07). Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 106, παρ. 3 του Π.Δτος 96/2007).
          Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος - για τους υπαλλήλους στους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας - χορηγείται άδεια, ως εξής:
α) Όσοι μετακινούνται για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Όσοι μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω λαμβάνουν άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Όσοι μετακινούνται σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που λαμβάνουν εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
            ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
1. Η ειδική άδεια για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές κατά τις ημέρες Παρασκευή και Δευτέρα, χορηγείται υποχρεωτικά τις ανωτέρω ημέρες. Μία επιπλέον ημέρα δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στο σημείο γ’ (βλέπε παραπάνω).
2. Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι σε Φορείς και Υπηρεσίες δικαιούνται όσα προβλέπονται στα σημεία α’, β’, γ’ (βλέπε παραπάνω).

1 σχόλιο: