" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ψήφισμα για την ΕΡΤ

Άνδρος, 4/6/2015 
Α.Π. 170 
Προς: Μέλη Συλλόγου,ΜΜΕ Θέμα: Ψήφισμα συμπαράστασης 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει την συμπαράσταση του στον αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν οι εργαζόμενοι στην ελεύθερη, αυτό-διαχειριζόμενη ΕΡΤ  με στόχο την συνέχιση της ελεύθερης και δημοκρατικής της λειτουργίας για την  προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης ενάντια σε κάθε προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της από την κυβέρνηση και την νέα διοίκηση. 


                                                                   ΨΗΦΙΣΜΑ 
Η ΕΡΤ3 πρέπει να ανοίξει άμεσα. Να εκπέμψει το σήμα της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα όπως έκανε καθημερινά για 23 μήνες. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η κανονική εκπομπή της ΕΡΤ και των ΕΡΑ μέσα από τις επίσημες συχνότητες. 

Tους τελευταίους 23 μήνες για εμάς η ΕΡΤ δεν έκλεισε ποτέ. Οι εργαζόμενοι της, απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αλληλέγγυοι πολίτες, έδωσαν την μάχη της ενημέρωσης και κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής ραδιοτηλεόρασης να δώσουν φωνή στις κοινωνικές ομάδες που συνήθως τη στερούνται. Ταυτόχρονα κάλυψαν με συνέπεια όλα τα μικρά και τα μεγάλα τοπικά θέματα. Και όλα αυτά σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, παρότι οι μνημονιακές παρατάξεις συνήθως απέφευγαν να αντιπαρατεθούν μέσα από τις συχνότητες της ελεύθερης ΕΡΤ, θεωρώντας τες παράνομες. 

Την ίδια στιγμή όμως δεκάδες ΜΜΕ από ολόκληρο τον κόσμο, αντιλήφθηκαν το πραγματικό νόμιμο Δημόσιο ΜΜΕ, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και αναγνώρισαν την ποιότητα και την καινοτομία του παραγόμενου προγράμματος. 

 Ενώ σε αυτούς τους μήνες η υποτιθέμενη νόμιμη Δημόσια τηλεόραση, το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ γινόταν παγκοσμίως γνωστό για έναν εκ διαμέτρου αντίθετο λόγο, επειδή διέστρεφε την αλήθεια  όπως για παράδειγμα όταν υποστήριζε ότι οι απολυμένες καθαρίστριες είχαν επιτεθεί στα πάνοπλα ΜΑΤ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η χώρα μας απέκτησε για πρώτη φορά μια πραγματικά Δημόσια ραδιοτηλεόραση και αυτή ήταν η ΕΡΤ.

Διαφωνούμε με τον νέο νόμο, την διοίκηση και των διευθύνοντα σύμβουλο που εκπροσωπεί τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του παρελθόντος. Διαφωνούμε με οποιοδήποτε κλείσιμο περιφερειακών σταθμών. Δηλώνουμε σαν σωματείο την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε κίνηση της νέας Διοίκησης να ελέγξει τι θα παράγεται στα δελτία ειδήσεων. Διαφωνούμε με οποιαδήποτε κίνηση να ρίξει μαύρο σε κάθε δημοκρατική φωνή που προασπίζει και προάγει το δημόσιο χαρακτήρα στο πρόγραμμα, προς όφελος της κοινωνίας. Έτσι δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε διακοπή εκπομπών της αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας και οποιαδήποτε επιλογή διακοπής των κοινωνικών μηνυμάτων που προβάλλονταν από την Ελεύθερη ΕΡΤ. 

Επιθυμούμε να απολαμβάνουμε το αγαθό της Δημόσιας ενημέρωσης όπως το βιώσαμε αυτούς τους μήνες χωρίς μεταφορά των εκπομπών σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης. Χωρίς οποιαδήποτε απομάκρυνση των συντελεστών τους, και με δεδομένη την παραμονή των αλληλέγγυων που εργάστηκαν για την παραγωγή προγράμματος.. Ειδάλλως η πολιτική «χωρίς ρεβανσισμούς» απέναντι στους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ, θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ρεβανσισμός απέναντι σε αυτούς που κράτησαν την Δημόσια τηλεόραση ανοιχτή στην κοινωνία. 

Θα αγωνιστούμε και για το δικαίωμα στην πραγματικά δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, ανοιχτή στην κοινωνία. Παραμένουμε σε εγρήγορση δεσμευόμενοι να προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση που οι αντιλήψεις των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν γίνουν σεβαστές από τους διοικούντες 
  

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Σ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ                                    Δ.ΤΖΗΚΑ    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου