" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 31/3/2014

ΜΑΖΙΚΑ και ΜΑΧΗΤΙΚΑ να απαντήσουμε στη νέα «επιστράτευση» των  εκπαιδευτικών

Η ΓΣ του συλλόγου πραγματοποιήθηκε στις 31/3/2014, στο ΔΣ Χώρας Άνδρου, ήταν μαζικότατη και είχε καταστατική απαρτία. Οι αποφάσεις της είναι οι παρακάτω:

Μετά από δύο εγκυκλίους για την αυτό-αξιολόγηση (10/12/2013 και 6/3/2014), και με το σαφές κι αποφασιστικό μήνυμα που έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν οι σύλλογοι διδασκόντων από όλη τη χώρα κατά της αυτό-αξιολόγησης και της συγκρότησης των ομάδων εργασίας, το Υπουργείο έρχεται τώρα με μια νέα εγκύκλιο που ουσιαστικά καταστέλλει  κάθε δημοκρατική διαδικασία στα πλαίσια του σχολείου, απαιτώντας από τους Διευθυντές να ορίσουν αυτοί τις ομάδες εργασίας μέχρι την 4/4/2014.

Οι 58.650 υπογραφές εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (93,5% πανελλαδικά), καθώς και οι εκατοντάδες αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων κατά της αυτό-αξιολόγησης (μεταξύ των οποίων και η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του συλλόγου μας) απαντώνται με διοικητικό αυταρχισμό και πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις από τον Υπουργό Παιδείας και τα επιτελεία του.

Το Υπουργείο καταστρέφει την εκπαίδευση και το δημοκρατικό χαρακτήρα που πρέπει να την διέπει αντιμετωπίζοντας τις καθ’ όλα νόμιμες και έγκυρες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων ως «αδυναμία ανάθεσης εργασιών» κάνοντας χρήση του άρθρου 39 (ΦΕΚ1340/2002). Οι αποφάσεις αυτές όμως δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά υπεύθυνη και συνειδητή άρνηση συμμετοχής σε ένα σύστημα αυτό-αξιολόγησης/αξιολόγησης που είναι βαθιά αυθαίρετο κι άδικο, και θα διαλύσει το δημόσιο σχολείο. Ο Υπουργός αρνείται να ακούσει τις φωνές τόσων χιλιάδων εκπαιδευτικών και επιλέγει την πολιτική της φίμωσης και της τρομοκράτησης. Μετά την επιστράτευση ακολουθεί το πραξικόπημα, με το οποίο ουσιαστικά καταστρατηγείται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων ως όργανο λήψης αποφάσεων.

Εμείς όμως, οι εκπαιδευτικοί, η βάση κι η ψυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έχουμε φωνή και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το δημόσιο σχολείο, εντός κι εκτός σχολικής τάξης.

·         Καλούμε όλα τα σχολεία να τοποθετηθούν αρνητικά στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας και εκεί που δεν πρόλαβαν να συνεδριάσουν. Καμία συγκρότηση ομάδας ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ.

·     Καλούμε όλα τα σχολεία που συνεδρίασαν και απέρριψαν τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας να καταγράψουν το πρακτικό της συνεδρίασης, ως οφείλουν, όπου δεν πρόλαβαν να το κάνουν
.
·      Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και  δηλώνουμε (διευθυντές και εκπαιδευτικοί) με κοινό κείμενο-πρακτικό σε κάθε σύλλογο διδασκόντων ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν. Με μαζικούς και συλλογικούς όρους  μπλοκάρουμε τις ομάδες εργασίας (οι διευθυντές να μην προχωρήσουν σε υποχρεωτικές αναθέσεις, οι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχονται τυχόν αναθέσεις, οργάνωση στάσεων εργασίας ενάντια στις ομάδες εργασίας και τη λειτουργία τους).Εάν και εφόσον οι διευθυντές προχωρήσουν σε αναθέσεις, οι σύλλογοι διδασκόντων συνεδριάζουν και συντάσσουν πρακτικό αντίθεσης (επισυνάπτεται πρόταση-σχέδιο πρακτικού)

·        H ΔΟΕ να καλέσει άμεσα έκτακτες ΓΣ και ολομέλεια προέδρων που θα αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα για το μπλοκάρισμα, την ακύρωση και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης. ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με εκκίνηση στις 3 και 4 του Απρίλη όταν λήγει η προθεσμία για τις αναθέσεις και Γ.Σ. για να συνεχιστεί η απεργία αμέσως μετά!

·            Απαιτούμε την παραίτηση του υπουργού παιδείας.

·      Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να  διερευνήσει και να εξανλτήσει τη δυνατότητα και νομικών ενεργειών ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης (γνωμοδότηση νομικού συμβούλου, νομική και συνδικαλιστική στήριξη των δράσεών μας, ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του υπουργείου)

·       Να καλέσει το ΔΣ της ΔΟΕ για ομαδικές παραιτήσεις διευθυντών οι οποίες θα κατατεθούν μαζικά  στο συνδικάτο. Κανένας συνάδελφος δε θα αποδεχτεί τη θέση των παραιτηθέντων δ/ντών αν προχωρήσει η παραίτηση τους.

·         Να υπάρξει τώρα συντονισμός με την ΟΛΜΕ και να αποφασιστούν κοινές δράσεις.

·     Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να δηλώσουν ανοιχτά και καθαρά ότι διαφωνούν με την ανάθεση.

·         Κατάργηση- ακύρωση των σεμιναρίων για την αξιολόγηση

·         Κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας (από ώρα 11:00π.μ. έως 2:00 μ.μ.) για τη Δευτέρα 7/4/2014, ημέρα διοργάνωσης σεμιναρίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Άνδρου με θέμα το «σχολικό εκφοβισμό», το οποίο μετατρέπουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας για τον «εκφοβισμό» που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί από το υπουργείο, τη διοίκηση και τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Θ.ΚΑΪΡΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου