" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για επιμορφωτικά προγράμματα διαρκείας εν όψει των αλλαγών στα προγράμματα σπουδών και στον γενικότερο χαρακτήρα του «Νέου Σχολείου», το σχολικό έτος που διανύουμε εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την απουσία ευκαιριών επιμόρφωσης, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην νησιωτική Ελλάδα.
Ακόμη και τα ελάχιστα σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί δεν δίνουν την δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να τα παρακολουθήσουν λόγω του οικονομικού κόστους που αυτά συνεπάγονται. Τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η ημερίδα που διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια της εφαρμογής ξενόγλωσσων προγραμμάτων στην Α/θμια Εκπαίδευση με επιχορήγηση του ΕΣΠΑ. Στην ανακοίνωση της ημερίδας αναφέρεται ότι « τυχόν έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευτικών βαρύνουν τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και σε καμία περίπτωση την υπηρεσία».
Δεδομένων των αλλαγών που δρομολογούνται όσων αφορά στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην εκπαίδευση, θεωρούμε απαράδεκτο να μην καλύπτει η υπηρεσία τα έξοδα, αλλά για άλλη μια φορά να καλείται ο εκπαιδευτικός να πληρώσει για την επιμόρφωσή του. Ειδικότερα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικής Ελλάδας και της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών , τα «τυχόν» έξοδα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και θα έπρεπε να καλύπτονται από την υπηρεσία. 
Είναι λυπηρό να αναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί να παρακαλούν το Υπουργείο και τις Διευθύνσεις και Συμβούλους Εκπαίδευσης να κάνουν το αυτονόητο, να παρέχουν δηλαδή δωρεάν και ίσες ευκαιρίες επιμόρφωσης στους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα σχολεία ευθύνης τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές που οδηγούν στην αυτοχρηματοδότηση της επιμόρφωσης και στην άνιση μεταχείριση των εκπαιδευτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου