" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι μάσκες έπεσαν!!! Το Υπ. Παιδείας «αποφασίζει και διατάσσει» ΜΑΖΙΚΑ και ΜΑΧΗΤΙΚΑ να απαντήσουμε στη νέα «επιστράτευση» των εκπαιδευτικών

Μετά από δύο εγκυκλίους για την αυτό-αξιολόγηση (10/12/2013 και 6/3/2014), και με το σαφές κι αποφασιστικό μήνυμα που έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν οι σύλλογοι διδασκόντων από όλη τη χώρα κατά της αυτό-αξιολόγησης και της συγκρότησης των ομάδων εργασίας, το Υπουργείο έρχεται τώρα με μια νέα εγκύκλιο που ουσιαστικά καταστέλλει  κάθε δημοκρατική διαδικασία στα πλαίσια του σχολείου, απαιτώντας από τους Διευθυντές να ορίσουν αυτοί τις ομάδες εργασίας μέχρι την 4/4/2014.

Οι 58.650 υπογραφές εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (93,5% πανελλαδικά), καθώς και οι εκατοντάδες αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων κατά της αυτό-αξιολόγησης (μεταξύ των οποίων και η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του συλλόγου μας) απαντώνται με διοικητικό αυταρχισμό και πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις από τον Υπουργό Παιδείας και τα επιτελεία του.

Το Υπουργείο καταστρέφει την εκπαίδευση και το δημοκρατικό χαρακτήρα που πρέπει να την διέπει αντιμετωπίζοντας τις καθ’ όλα νόμιμες και έγκυρες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων ως «αδυναμία ανάθεσης εργασιών» κάνοντας χρήση του άρθρου 39 (ΦΕΚ1340/2002). Οι αποφάσεις αυτές όμως δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά υπεύθυνη και συνειδητή άρνηση συμμετοχής σε ένα σύστημα αυτό-αξιολόγησης/αξιολόγησης που είναι βαθιά αυθαίρετο κι άδικο, και θα διαλύσει το δημόσιο σχολείο. Ο Υπουργός αρνείται να ακούσει τις φωνές τόσων χιλιάδων εκπαιδευτικών και επιλέγει την πολιτική της φίμωσης και της τρομοκράτησης. Μετά την επιστράτευση ακολουθεί το πραξικόπημα, με το οποίο ουσιαστικά καταστρατηγείται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων ως όργανο λήψης αποφάσεων.

Εμείς όμως, οι εκπαιδευτικοί, η βάση κι η ψυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έχουμε φωνή και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το δημόσιο σχολείο, εντός κι εκτός σχολικής τάξης.

·         Καλούμε όλα τα σχολεία να τοποθετηθούν αρνητικά στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας και εκεί που δεν πρόλαβαν να συνεδριάσουν. Καμία συγκρότηση ομάδας ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ.

·         Καλούμε όλα τα σχολεία που συνεδρίασαν και απέρριψαν τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας να καταγράψουν το πρακτικό της συνεδρίασης, ως οφείλουν, όπου δεν πρόλαβαν να το κάνουν.

·        Καλούμε τους δ/ντές να μην προχωρήσουν στην ανάθεση των ομάδων εργασίας και να περιμένουν τη συλλογική συζήτηση και τις αποφάσεις του συλλόγου και της ΔΟΕ  τις επόμενες μέρες, ώστε συντεταγμένα και από κοινού να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα.

·         Η ΔΟΕ  να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις – αν είναι δυνατό κοινές με την ΟΛΜΕ, ώστε  να υπερασπιστούμε συλλογικά, εκπαιδευτικοί και διευθυντές, τις αποφάσεις των συλλόγων  διδασκόντων και να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν. Να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτες ΓΣ και ολομέλεια προέδρων (πριν την προθεσμία για την υποβολή των Ομάδων Εργασίας) για την απεργιακή απάντηση μας και για κάθε ενέργεια μπλοκαρίσματος και της νέας πραξικοπηματικής ενέργειας της κυβέρνησης και του υπουργείου.

·         Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να δηλώσουν ανοιχτά και καθαρά ότι διαφωνούν με την ανάθεση.


·      ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ στην έκτακτη ΓΣ τη Δευτέρα 31/3 στις 6:30 μμ στο  ΔΣ Χώρας Άνδρου

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Σ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ                                    Β. ΛΑΘΗΡΑ   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου