" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012


Ημερ/νία: 26/11/2012

                                                                                             Α.Π. : 41

                                                                                             Προς: Δ/νση Π.Ε.
                                                                                                        Κυκλάδων

                                                                                                       Σύλλογοι Γονέων
                                                                                                       Δ.Σ. Άνδρου
                                                                                                       

Σε συνέχεια του εγγράφου του Συλλόγου μας με α.π. 30/9-9-2012, θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διευθετήθηκε το ζήτημα των κενών στα Δημοτικά Σχολεία της Άνδρου
Στο παραπάνω κείμενο ο Σύλλογος μας, είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα πλήρωσης των θέσεων Φυσικής Αγωγής και Αγγλικών στο Δ.Σ. Κορθίου με αναπληρωτές, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το πρόγραμμα και η διδασκαλία στις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών. Να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ταλαιπωρούνται από τα κενά κάθε χρόνο.
Αντί γι αυτό πληροφορηθήκαμε με το έγγραφο της Διεύθυνσης με α.π. 8119/14-11-2012, ότι οι κενές θέσεις θα καλυφθούν με διαθέσεις πέντε εκπαιδευτικών ( τρεις Αγγλικής Γλώσσας και δύο Φυσικής Αγωγής). 
Αναγνωρίζουμε, βεβαίως, κάθε δικαίωμα της Διεύθυνσης να διαθέτει τους εκπαιδευτικούς για συμπλήρωση ωραρίου, αλλά θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες διαθέσεις έγιναν χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μορφολογίας και των συγκοινωνιών στο νησί.
Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Σχολείο Κορθίου μετακινείται για δύο ημέρες την εβδομάδα εκπαιδευτικός Αγγλικών χωρίς ιδιωτικό όχημα , ενώ είναι γνωστό ότι το νησί δεν διαθέτει αστική συγκοινωνία, και το ΚΤΕΛ Άνδρου έχει περιορισμένα δρομολόγια. Οι υπόλοιποι τέσσερις εκπαιδευτικοί μετακινούνται με ιδιωτικό όχημα δύο φορές την εβδομάδα σε δύσκολο οδικό δίκτυο και υπό δύσκολες πολλές φορές καιρικές συνθήκες. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα  την ανείπωτη ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών, που μετακινούνται 30 με 40 χλμ από την έδρα τους, και το χάσιμο δεκάδων εργατοωρών στο δρόμο, που αν τις αθροίζαμε θα ξεπερνούσαμε το εργασιακό ωράριο. Η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την κατάργηση της αποζημίωσης για την συμπλήρωση ωραρίου,  την μείωση των οδοιπορικών και την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να πληρώσουν την βενζίνη τους, δεδομένου ότι και αυτά τα λίγα οδοιπορικά που παίρνουν τους δίνονται με καθυστέρηση.
Η έλλειψη κάθε κοινωνικής ευαισθησίας συνεχίζεται και κορυφώνεται με την περίπτωση καθηγήτριας Μουσικής, η οποία καλείται να μετακινείται τρεις φορές την εβδομάδα σε τρία διαφορετικά σχολεία (Γαυρίου, Μπατσίου και Κορθίου) με απόσταση μεταξύ τους 30-40 χλμ. διανύοντας συνολικά περίπου 210 χλμ την εβδομάδα.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός είναι μέλος μονογονεικής οικογένειας με ένα μικρό παιδί, κριτήριο που δεν προσμετρήθηκε προφανώς καθόλου, όταν αποφασίστηκε η διάθεσή της.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων χωρίς καμία παιδαγωγική προοπτική, αφού οι διδάσκοντες εξαντλούνται από τις συνεχείς μετακινήσεις, δεν έχουν χρόνο να αναπτύξουν καμία σχέση με τους μαθητές τους και εξαθλιώνονται οικονομικά, κοινωνικά και προσωπικά. Δεν υπάρχει τίποτα παιδαγωγικά ορθό σε έναν προγραμματισμό όπου οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται σαν μπαλαντέρ και σαν περιοδεύων θίασος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικο στην σχολική κοινότητα που εργάζονται. Αυτό γίνεται σαφές και  στο έγγραφο Δ2/23222/12.11.85 Δ/γή ΥΠΕΠΘ ,όπου τονίζεται ότι: «Πάντως διδασκαλία σε πάνω από δύο σχολεία την εβδομάδα, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφεύγεται» 
Ως Σύλλογος λυπούμαστε που η Διεύθυνση Κυκλάδων δεν έδειξε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία στην απόφασή της και ακόμα και τώρα την καλούμε να μεριμνήσει για την πρόσληψη αναπληρωτών για να καλύφθούν τα κενά στα σχολεία.
Τέλος επιθυμούμε οι Σύλλογοι Γονέων να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σχολεία μας και να λάβουν θέση στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων μας.


                                               ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ                                                                  Β.ΛΑΘΗΡΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου