" Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."
Αδαμάντιος Κοραής

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ,ΚΕΑΣ,ΚΥΘΝΟΥ,ΣΕΡΙΦΟΥ  « ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣ»


Περί εθνικισμού...


Κάθε 28η Οκτωβρίου μαζευόμαστε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάτοικοι αυτού του τόπου για να θυμηθούμε τον αγώνα κατά του ναζισμού και στα αυτιά όλων μας ηχούν λόγοι και τραγούδια που κλείνουν με το « δεν θα περάσει ο φασισμός». Στη συνέχεια όλοι αποχωρούμε ήρεμοι και περήφανοι πως κάναμε το χρέος μας και ξεχνάμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν ξεχνούμε το πραγματικό της νόημα.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια άνοδος σε ναζιστικές κι εθνικιστικές ιδεολογίες και συμπεριφορές.
Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ως εκπαιδευτικούς είναι η άνοδος τέτοιων τάσεων στην νεολαία μας, στο πιο υγιές, δυνατό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Επειδή ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν εξαντλείται μέσα στην διδασκαλική αίθουσα, είναι χρέος μας να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και την νεολαία για να προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε την ιστορική μνήμη, να ξεκαθαρίσουμε έννοιες που ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου και να αντισταθούμε απέναντι σε απόλυτες στάσεις και πρακτικές που εκμεταλλεύονται τα πιο ζωώδη στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου, τον φόβο και τη βία.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον εθνικισμό που ξαφνικά έχει μετατραπεί σε μια θετική έννοια που ο καθένας ξεστομίζει με υπερηφάνεια, λέγοντας ότι έτσι δηλώνει την αγάπη του για την πατρίδα.
Ο εθνικισμός είναι μια παλιά πολιτική ιδεολογία χαρακτηριστικά της οποίας είναι: η πίστη στην ανωτερότητα του έθνους-φυλής έναντι των άλλων, η ρατσιστική νοοτροπία, ο αποκλεισμός των αντιφρονούντων, ο μεγαλοϊδεατισμός, η λογική "άσπρου-μαύρου" (όποιος δεν είναι φίλος είναι εχθρός), η καταστρατήγηση κάθε είδους ελευθερίας, η τρομοκρατία, οι παρακρατικοί σύνδεσμοι, η αποθέωση της βίας, οι εκκαθαρίσεις πληθυσμών, η δικτατορία από μια ομάδα ατόμων που δεν έχει κανένα σεβασμό προς τον άνθρωπο, την προσωπικότητα και την διαφορετικότητα. Ο εθνικισμός ως πολιτικό σύστημα οδηγεί σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στο μίσος, στον πόλεμο και σε θηριωδείες. Ιστορικά όλες οι φρικαλέες και θλιβερές στιγμές του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως μαζικές εκκαθαρίσεις πληθυσμών, γενοκτονίες, παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν την ρίζα τους σε εθνικιστικές ιδεολογίες. Ο εθνικισμός έφτασε στο απώγειό του στην χιτλερική Γερμανία όπου οι εθνικιστές Γερμανοί ονομάζονταν Nazi (Nazionalisten=Εθνικιστές). Οι θηριωδείες τους και τα εγκλήματά τους στο όνομα της δικής τους ανωτερότητας ήταν τέτοια που η ιστορία τους απέδωσε έναν καινούργιο όρο, τον ναζισμό. Παρόλα αυτά ο όρος δεν είναι κάτι διαφορετικο από τον εθνικισμό. Η μανία τους να δημιουργήσουν μια «καθαρή» κοινωνία, η παρουσίαση κάθε ξένου ή διαφορετικού ανθρώπου ως πηγή κάθε κακού, η αυτοανακήρυξή τους σε προστάτες και σωτήρες και η σκόπιμη τρομοκράτηση του λαού οδήγησε σε ένα αιματοκύλισμα που στιγμάτισε όλη την ανθρωπότητα (Ολοκαύτωμα) και έπληξε σφοδρά και τη χώρα μας με χιλιάδες νεκρούς ( σφαγές σε Δίστομο, Καλάβρυτα) και σκελετωμένα παιδιά στα χρόνια της κατοχής.
Οι ομάδες και τα κόμματα που ασπάζονται τέτοιες ιδεολογίες είναι απόλυτα πιστές μόνο στον αρχηγό τους που διακατέχεται από μεγαλομανία και αλαζονεία και στο όνομα του είναι έτοιμοι να διαπράξουν τα χειρότερα εγκλήματα. Η ρητορική τους δεν απευθύνεται στην λογική αλλά στον φόβο και στο συλλογικό άγχος. Στο λεξιλόγιο τους δεν υπάρχει η λέξη διάλογος, κατανόηση, αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, ελευθερία. Κατασκευάζουν αποδιοπομπαίους τράγους(όποιος δεν συμφωνεί μ’αυτούς και τα πρότυπά τους) ,θρέφουν και κατευθύνουν το μίσος προς αυτούς. Ο λαός που θα γοητευτεί και θα παρασυρθεί από την ρητορική τους θα γίνει πρώτα συνένοχός τους και μετά θύμα τους.
Μην ξεχνούμε τα λόγια του Μπρέχτ: .   «Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.
μου».  Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα,
αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου».
  
Τέτοιες ιδεολογίες δεν μπορούν να λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Μπορούν απλά να προκαλέσουν ακόμα περισσότερα. Ο πολιτισμός του ανθρώπου έχει κάνει μεγάλα βήματα από τότε που βρισκόμασταν στον μεσαίωνα, και είναι ξεκάθαρο πια ότι τα προβλήματα δεν ειναι μονοδιάστατα, είναι προβλήματα πολιτικής, και ως τέτοια πρέπει να λύνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες με γνώμονα πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο και την παιδεία των λαών.
Σ’αυτήν ακριβώς την παιδεία εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και την υπηρετούμε πάντα με βάση τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την ελευθερία, την ισότητα και την δικαιοσύνη.
Ως σύλλογος δασκάλων καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, κάθε ρατσιστική συμπεριφορά και φασιστική ιδεολογία και καλούμε όλους να αντισταθούν σε τέτοιες πρακτικές.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου